Gelukkige werknemers presteren beter, zo blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek. Het gevoel van autonomie, goede aansturing en zinvol werk en respect blijken veel belangrijker dan salaris.
Het onzerzoek werd uitgevoerd door Happiness Works, dat de resultaten in de vorm van een index 'Nederlandse Geluk en Werk Index' presenteerde. De uitkomsten kunnen dienen als vertrekpunt van beleid en management en het managen van geluk kan zo bijdragen aan het succes van een organisatie.
Geluk als succesfactor
Wetenschappelijk onderzoek toont steeds vaker meer succes wordt behaald met gelukkige werknemers. Geluk op het werk wordt vaak nog als bijkomstigheid gezien, maar is dat zeker niet. Het vormt het fundament voor een organisatie die optimaal presteert.
Vijf factoren die werkgeluk bepalen
In januari 2015 werd een uitgebreide en relevante steekproef genomen binnen de Nederlandse beroepsbevolking met een uitgebreide enquête. Daaruit bleek dat vijf factoren belangrijk zijn voor het bepalen van geluk in de werksituatie en samen de wegl naar succes vormen.
De gestelde vragen in de enquête bestreken vier gebieden: Persoonlijke capaciteiten, organisatorisch systeem, functioneren op het werk en beleving van het werk. Er blijken vijf factoren te zijn die het werkgeluk zeer positief beïnvloeden.
Die vijf factoren van werkgeluk zijn:
- Mensen helpen hun beste eigenschappen te benutten
- Het creëren van voldoende uitdaging
- Het gevoel hebben zinvol werk te doen
- Het onderhouden van goede onderlinge relaties
- Eerlijke behandeling